Hoe werkt Water by Wind
De samenstelling van een Water by Wind Installatie
Het centrale element van een Water By Wind installatie is het omgekeerde osmose ontzoutings systeem met voorfiltratie. Verder omvat ze ook een windmolen, batterijsystemen voor energieopslag en een binnenschip.
Hoe verloopt het beschikbaar maken van zoet water
De rijstvelden en de landbouwer families worden voorzien van zoet water in verschillende opeenvolgende stappen :
- Het binnenschip met daarop containers met het onzouting systeem ligt afgemeerd aan een steiger op een goed gekozen plaats aan de oever van de rivier. Op het dek van het schip bevindt zich eveneens een grote batterij container.
- Terwijl het binnenschip afgemeerd ligt wordt zoet water gemaakt dat wordt opgeslagen in grote tanks in het ruim van het binnenschip.
- Ondertussen vloeit er elektriciteit van de windmolen of, als er niet voldoende wind is van een grote batterijcontainer op de oever, naar het binnenschip. Die elektriciteit wordt deels gebruikt om het ontzouting systeem aan te drijven en deels om de batterijcontainer op het schip volledig op te laden.
- Na zo 20 werkings uren zijn de opslagtanks goed gevuld met zoet water en is de batterijcontainer op het schip helemaal opgeladen. De elektrische verbinding met de oever wordt los gekoppeld. Het binnenschip vaart dan naar de plaats waar zoet water nodig is voor het besproeien van de rijstvelden of het bedienen van de gezinnen.
- Terwijl het schip vaart wordt verder zoet water gemaakt. Het onzouting systeem kan blijven doorwerken met de elektrische energie die opgeslagen werd in de batterij container. De windmolen op de oever levert op dat ogenblik elektriciteit aan het plaatselijk net.
- Eens aangekomen op de plaats van bestemming wordt het zoet water uit de tanks van het binnenschip naar de rijstvelden en de watervoorraad van de gezinnen aldaar gepompt. Als de zoet water tanks leeg zijn keert het schip terug naar de aanlegplaats bij de windmolen.
- Het binnenschip komt 4 u nadat het de aanlegplaats verliet, terug op die plaats en wordt terug elektrisch gekoppeld aan de windmolen. Het blijft dan daar weer 20 u liggen om de tanks terug te vullen met zoet water dat gemaakt wordt door het ontzoutings systeem. De cyclus van zoet water maken en ter plaatse brengen herbegint.
Ontzouten met Omgekeerde Osmose
Uit de rivier wordt water opgepompt naar een voorfilter. Vandaar wordt het onder hoge druk geperst naar de Omkeerde Osme membraan filter. Die filter bestaat uit een waterdoorlatend membraan in kunststof dat omwille van zijn grote oppervlakte opgerold wordt samen met aan iedere kant een soort zeef. Via de zeef aan de ene kant wordt het zeewater door het membraan geperst. De filtergaatjes in het membraan zijn zeer zeer klein. Enkel het zoete water kan er door, de zout molecules van het zeewater worden tegengehouden. Het zoete, door het membraan geperste water, vloeit via de zeef aan de andere kant van het membraan naar de opvangbuis in de spil van de rol.
Het zoet water wordt opgevangen in tanks in het ruim van het binnenschip. Het zoute pekelwater loopt terug naar de rivier.
De Water By Wind installatie produceert zo 800 m³ zoet water per dag, dat zijn zo wat 30 grote tankwagens vol.
Met groene energie

De elektriciteit die nodig is voor het aandrijven van het Omgekeerde Osmose systeem wordt opgewekt door een windmolen die deel uitmaakt van de installatie.
Zo wordt ervoor gezorgd dat zoet water wordt gemaakt zonder enig uitstoot van broeikasgassen, de CO2 uitstoot is 0.
Op die manier wordt volledig voldaan aan de doelstellingen van duurzame ontwikkeling zoals dat wordt vooropgesteld in de klimaatconferentie van Parijs.
Met energie opslag in batterijen
Een gedeelte van de elektrische energie die door de windmolen wordt gemaakt, wordt opgeslagen in 2 grote containerbatterijen. Er is een container opgesteld op het binnenschip en een andere op de oever van de rivier.
De energie die opgeslagen wordt in de container op het schip tijdens de 20 u dat het afgemeerd ligt, wordt gebruikt om verder zoet water te maken tijdens de 4u dat het heen- en terug vaart naar de afleverplaats.
Om de schommelingen van de wind op te vangen wordt gebruik gemaakt van de batterijcontainer op de oever. Bij te veel wind wordt hij opgeladen, bij te weinig wind levert hij daarna de elektriciteit voor het maken van zoet water.
Zoet water bedeling per binnenschip

Na gedurende 20 u afgemeerd te hebben gelegen zijn de tanks van het binnenschip volledig opgevuld met zoet water.
De elektrische stekker-stopcontact verbinding met de oever wordt uitgetrokken, de trossen worden losgegooid en het binnenschip vaart vervolgens naar de plaats waar het water naar de oever en de rijstvelden moet worden gepompt.
Onderweg blijft de ontzouting installatie doorwerken door gebruik te maken van de elektriciteit die in de batterij container opgeladen is.
Eens het water afgeleverd, vaart het binnenschip terug naar de aanlegplaats bij de windmolen.
Het wordt terug afgemeerd, de stekker wordt terug ingestoken en voor een volgende periode van 20 u. wordt er weer zoet water gemaakt om de tanks weer op te vullen.